Frankrig: Støtteberettigelse og retningslinjer for studerende og nyuddannede
Realiser nemt dit drømmepraktikophold i Frankrig.
Oplev Piktalent! Praktikophold i Frankrig kan være en fremragende måde at få professionel erfaring på det europæiske arbejdsmarked, mens du nyder et land, der er rigt på kultur og historie.
Frankrig tilbyder en lang række praktikmuligheder på grund af sin kulturelle mangfoldighed og avancerede økonomi.
Studerende kan følge programmer inden for forretning, uddannelse, gæstfrihed og meget mere.
Når du ikke arbejder, venter Frankrig på, at du skal udforske landet, rejse gennem det franske landskab, se berømte seværdigheder, nyde lækker mad og endda udvikle dine fransktalende færdigheder.
Operationelle praktikophold
Disse praktikophold finder sted i løbet af det akademiske år og giver de studerende mulighed for at anvende den viden, de har tilegnet sig i undervisningen. De giver den første vigtige erhvervserfaring med fokus på de færdigheder, de studerende ønsker at forbedre.
Funktionelle praktikophold
Disse praktikophold gennemføres ved afslutningen af ens studier og kan potentielt føre til ansættelse. Da det valgte praktikophold kan forme din fremtidige karriere, er indsatsen betydeligt højere med funktionelle praktikophold.
Lærlingekontrakter (Contrats d'Apprentissage eller Stage en Alternance)
Dette program giver studerende mellem 16 og 25 år mulighed for at tage en uddannelse på arbejdspladsen, samtidig med at de tager en uddannelse på en erhvervsskole. Kontrakten kan vare fra 1 til 3 år, afhængigt af den pågældende uddannelse eller kvalifikation.
Professionaliseringskontrakt (Contrat de professionnalisation eller Stage en Alternance)
Dette er en arbejdskontrakt mellem en arbejdsgiver og en arbejdstager, der blander virksomhedsarbejde med teoretisk uddannelse. Målet er at opnå faglige færdigheder via et certificeret uddannelsesprogram eller et diplom. Varigheden er typisk mellem 6 og 12 måneder, men i visse tilfælde kan den forlænges op til 24 måneder.
V.I.E (Volontariat International en Entreprise)
Dette program tilbyder muligheder for internationalt frivilligt arbejde for franske statsborgere og borgere fra Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). Det giver franske virksomheder mulighed for at sende unge professionelle mellem 18 og 28 år til udlandet for at arbejde i en periode på mellem 6 og 24 måneder.
Praktikprogrammer i Frankrig er afgørende for at tilbyde studerende og jobsøgende uvurderlig praktisk erfaring, der fungerer som en affyringsrampe for deres karriere.
Disse programmer er designet til at bygge bro mellem uddannelsessystemet og erhvervslivet og giver folk praktiske færdigheder, indsigt i branchen og værdifulde forbindelser inden for deres valgte områder.
Kvalifikationskrav til praktikophold i Frankrig
Praktikophold i Frankrig
Praktikophold i Frankrig er åbne for både franske statsborgere og internationale studerende.
Internationale studerende (uden for EU) skal have et gyldigt studievisum og nogle gange en arbejdstilladelse, afhængigt af deres nationalitet og praktikopholdets varighed.
-
Varighed: Praktikophold kan vare fra et par uger til et år.
Længden kan variere afhængigt af det specifikke program og arbejdsgiverens behov.
Men de skal være integreret i en uddannelsesplan, hvilket kræver mindst 200 timers undervisning om året og mindst 50 timer i den studerendes nærvær.
Praktikophold uden for uddannelsesplanen er forbudt. * -
Betaling: I Frankrig har praktikanten ret til en minimumskompensation, hvis praktikopholdet varer mere end to måneder.
Den fastsættes af regeringen og kan ændre sig med tiden. -
Convention de Stage: Alle praktikophold i Frankrig kræver en “Convention de Stage”.
Det er en trepartsaftale mellem praktikanten, universitetet og virksomheden.
Den skitserer målene for praktikopholdet og de opgaver, som praktikanten skal udføre.
Det er vigtigt at bemærke, at praktikanter ikke betragtes som ansatte i Frankrig, hvilket betyder, at de skal følge reglerne i deres værtsorganisation, men ikke har de samme forpligtelser som ansatte. *
2023 Opdatering af reglerne for praktikophold i Frankrig:
-
Aflønning: Praktikophold, der strækker sig over mere end to måneder inden for et enkelt akademisk år, kræver aflønning.
Fra 2023 er minimumskompensationen for praktikanter fastsat til ca. 3,90 euro i timen, hvilket svarer til 15 % af den maksimale timesats for socialsikringsloftet. -
Arbejdstid: Praktikanter er begrænset til maksimalt 35 timer om ugen, hvilket er i overensstemmelse med den lovmæssige grænse for ansatte.
-
Orlov og ferie: Praktikanter får en fridag for hver måned, de er i praktik, og har ret til ferie på helligdage.
-
Varighed: Den samlede varighed af et praktikophold, inklusive eventuelle forlængelser, må ikke overstige seks måneder inden for et år på den samme virksomhed.
-
Convention de stage: Denne trepartsaftale er afgørende.
Det er en pagt mellem uddannelsesinstitutionen, arbejdsgiveren og praktikanten, der specificerer praktikopholdets mål, opgaver, varighed og aflønning. -
Vejledning: Både uddannelsesinstitutionen og arbejdsgiveren er forpligtet til at udpege en mentor eller vejleder til at overvåge praktikantens fremskridt og erfaringer.
Fransk studentervisum
Franske arbejdsvisa
Uddannelseskontrakter i Frankrig
Ligesom praktikophold er uddannelseskontrakter også åbne for både franske statsborgere og internationale studerende.
Kvalifikationskravene til en uddannelseskontrakt kan dog være mere specifikke, afhængigt af området og arbejdsgiveren.
-
Varighed: Uddannelseskontrakter varer normalt mellem et og tre år.
De giver en blanding af træning på jobbet og undervisning i klasseværelset. -
Betaling: Under en uddannelseskontrakt betragtes personen som en ansat og får løn.
Lønnen kan variere afhængigt af området, kontraktens længde og personens erfaringsniveau. -
Professionaliseringskontrakt og lærlingekontrakt: Der er to hovedtyper af uddannelseskontrakter i Frankrig – professionaliseringskontrakten og lærlingekontrakten.
Begge har til formål at give erhvervsuddannelse og erhvervserfaring, men de har forskellige kvalifikationskrav og passer til forskellige typer job.
Statsstøtte til lærlinge og praktikanter i 2023: Efter dekretet af 29. december 2022 er der blevet stillet en ny statsstøtte til rådighed for virksomheder, der ansætter en lærling eller praktikant i 2023.
-
Beløb og betingelser: Støtten gælder for kontrakter, der er underskrevet mellem den 1. januar 2023 og den 31. december 2023, og vil blive udbetalt for det første år af kontraktens løbetid.
Det maksimale støttebeløb er 6000 euro for en lærling, uanset alder, og 6000 euro for en praktikant under en “contrat de professionnalisation”, med et aldersloft på 29 år.
Der er specifikke krav, især hvad angår studietype og -niveau.
Yderligere betingelser gælder for arbejdsgivere med 250 eller flere ansatte. -
Opnåelse af statsstøtte: Der er ikke en særlig ansøgningsprocedure.
Men visse trin skal følges for at lette den automatiske betalingsbehandling:- Indgivelse af kontrakt: Både lærlinge- og praktikkontrakter har særlige formularer.
Den udfyldte og underskrevne formular skal sendes til den kompetente uddannelsesorganisation, ‘OPCO’, som sikrer datakonsistens og videresender kontrakten til arbejdsministeriet. - Sylae – Erklæring om bankkonto: Arbejdsgivere skal oprette en konto på Sylae-platformen.
Når kontoen er oprettet, skal virksomheden angive sine bankkontooplysninger på platformen med henblik på udbetaling af statsstøtte. - Månedlig erklæring: Din franske lønudbyder vil sikre den nøjagtige månedlige erklæring af person-, kontrakt- og løndata via DSN-erklæringen.
For lærlinge vil denne handling automatisk udløse betalingen.
For praktikantkontrakter skal den franske lønseddel uploades hver måned på Sylae-platformen. - Overvågning af betalinger: Arbejdsgivere kan følge udbetalingerne af den nye statsstøtte til lærlinge og praktikanter i 2023 via deres konto på Sylae-platformen.
- Indgivelse af kontrakt: Både lærlinge- og praktikkontrakter har særlige formularer.
Scene og alternativ
En unik uddannelsesform i Frankrig, hvor man arbejder på deltid og studerer på deltid.
De to hovedtyper af alternative kontrakter:
- Professionaliseringskontrakt (Contrat de professionalisation)
- Contrat d’apprentissage (lærlingekontrakt)
I begge tilfælde betragtes de studerende under disse kontrakter som ansatte i virksomheden og modtager en løn.
Denne løn er en procentdel af den franske mindsteløn (SMIC), og den varierer afhængigt af den studerendes alder og uddannelsesniveau.
Professionaliseringskontrakten er typisk rettet mod personer over 16 år, der ønsker at supplere deres uddannelse med erhvervserfaring, eller voksne, der ønsker at skifte karriere eller komme ind på arbejdsmarkedet igen.
Som EU-borger er du berettiget til at ansøge om et vikariat i Frankrig.
EU-borgere nyder godt af princippet om fri bevægelighed, hvilket betyder, at du ikke behøver at anmode om arbejdstilladelse fra den franske stat for at starte et Alternance.
Når din kontrakt med en fransk virksomhed er underskrevet, kan dit Alternance begynde, uanset hvilken type kontrakt (lærlingeuddannelse eller professionalisering) du vælger.
De dokumenter, der kræves for at starte et Alternance som EU-borger , er:
- En gyldig opholdstilladelse
- A CERFA-formular udfyldes og underskrives af din kommende arbejdsgiver.
Du skal også sikre dig en praktikaftale, som svarer til en ansættelseskontrakt for en praktikant.
Denne aftale definerer dine opgaver, praktikopholdets varighed, eventuel løn, navnene på dine vejledere, din socialsikringsordning, vilkår for fravær, vilkår for at afslutte praktikopholdet osv.
Dette dokument skal underskrives af dig, virksomheden og din uddannelsesorganisation.
V.I.E (Volontariat International en Entreprise) er et fransk internationalt praktikprogram, der giver virksomheder mulighed for at sende unge fagfolk mellem 18 og 28 år til udlandet.
Varigheden af en V.I.E.-mission kan variere fra 6 til 24 måneder og kan fornyes én gang inden for de 24 måneder.
Det er åbent for unge mennesker af alle nationaliteter, som er en del af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.
Programmet dækker en bred vifte af områder, fra marketing og teknik til IT og salg, hvilket gør det til en fremragende mulighed for unge fagfolk at få international erfaring inden for deres interesseområde.
V.I.E-frivillige har status som offentligt ansatte på opgave, og deres mission er defineret i en aftale mellem den udsendende virksomhed og Business France.
De modtager en månedlig godtgørelse, hvis størrelse fastsættes af Business France, afhængigt af værtslandet.
De specifikke kriterier for støtteberettigelse kan variere, men generelt er programmet åbent for personer, der opfylder følgende betingelser:
- Være statsborger i en medlemsstat i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).
- Være mellem 18 og 28 år (aldersgrænsen kan gå op til 30 år i nogle lande).
- Være ved godt helbred og fysisk egnet til at udføre arbejdet.
- Har opfyldt alle forpligtelser i forbindelse med nationaltjeneste.
- Ikke tidligere være dømt for strafbare forhold, der kan være uforenelige med opgaven.
- Være tilgængelig i en periode på 6 til 24 måneder.
Programmet er åbent for en bred vifte af profiler, herunder studerende, jobsøgende og personer, der allerede er ansat i den udsendende virksomhed.
Retningslinjer for praktikophold i Frankrig
Find vejen til din drømmepraktikplads i Frankrig med disse vigtige retningslinjer:
-
Research: Lav grundig research for at finde frem til de brancher, virksomheder og regioner i Frankrig, der passer til dine interesser og karrieremål.
-
Tjek af berettigelse: Gennemgå kvalifikationskravene for praktikophold i Frankrig, herunder visumregler, aldersbegrænsninger, uddannelsesmæssige kvalifikationer og sprogkundskaber.
-
Netværk: Opbyg professionelle netværk ved at deltage i karrieremesser, branchearrangementer og onlineplatforme.
-
Forbered dit ansøgningsmateriale: Puds dit CV af, og skræddersy det, så det fremhæver relevante færdigheder, erfaringer og akademiske resultater.
-
Vær tålmodig: Vær forberedt på en potentielt langvarig ansøgningsproces, når du søger praktikplads i Frankrig, da tålmodighed kan være påkrævet.
Frankrigs kulturelle overvejelser
At tage på praktikophold i Frankrig kræver en dyb forståelse og respekt for landets kulturelle normer og praksis.
Vær opmærksom på følgende vigtige overvejelser for at sikre en harmonisk oplevelse:
Høflighed og formalitet
Høflighed er højt værdsat i Frankrig. Det er almindeligt at tiltale folk med "Bonjour" eller "Bonsoir", når man kommer ind i en butik, restaurant eller på et kontor.
Undgå overdreven smalltalk
Smalltalk er ikke så udbredt i Frankrig. Samtaler har en tendens til at fokusere på meningsfulde emner frem for afslappet snak.
Etikette ved spisning
Det franske køkken og spiseetikette er højt respekteret. Husk, at det er almindeligt at lægge hænderne på skødet under et måltid, og at det er uhøfligt at hvile håndleddene på bordet.
Ofte stillede spørgsmål
Praktikophold i Frankrig er typisk åbne for studerende, der i øjeblikket er indskrevet på en uddannelsesinstitution, hvad enten det er et gymnasium, en erhvervsskole, et college eller et universitet.
Uddannelsesinstitutionen er normalt ansvarlig for at organisere praktikopholdet, som skal være relateret til den studerendes studieforløb.
For franske statsborgere: Franske studerende kan ansøge om praktikophold som en del af deres akademiske program eller på egen hånd.
For EU-borgere: Studerende fra EU-lande har ret til at arbejde og studere i Frankrig uden at have brug for en særlig tilladelse.
De kan søge om praktikpladser ligesom franske studerende.
For ‘Alternance’-programmet behøver EU-borgere ikke at anmode om en arbejdstilladelse for at deltage.
Når deres kontrakt er underskrevet med en fransk virksomhed, kan de starte deres “Alternance”, uanset om det er en professionaliseringskontrakt eller en lærlingekontrakt.
For ikke-EU-borgere: Ikke-EU-borgere kan også deltage i praktikophold i Frankrig, men de skal have et gyldigt studievisum eller en gyldig opholdstilladelse.
Hvis de ønsker at tage en ‘Alternance’ i Frankrig, skal de have afsluttet et års studier i Frankrig, før de kan tilmelde sig et ‘Alternance’-program.
De skal også have en gyldig opholdstilladelse, en midlertidig arbejdstilladelse (hvis de er over 18 år), en CERFA-formular udfyldt og underskrevet af deres fremtidige arbejdsgiver og et skolebevis fra den skole eller CFA, hvor de studerede det foregående år.
Bemærk, at alle studerende, uanset nationalitet, skal have en praktikaftale (eller ‘convention de stage’) for lovligt at kunne tage på praktikophold i Frankrig.
Denne aftale er en trepartskontrakt mellem den studerende, uddannelsesinstitutionen og værtsvirksomheden, som beskriver detaljerne i praktikopholdet.
Tjek altid de mest opdaterede oplysninger fra officielle kilder, da reglerne kan ændre sig.
I Frankrig er der ingen specifikke aldersgrænser for praktikophold.
Men praktikpladserne er generelt rettet mod studerende, så de er typisk i aldersgruppen gymnasie-, college- eller universitetsstuderende.
Det er vigtigt at bemærke, at berettigelsen til praktikophold ofte afhænger mere af en persons studiestatus end af deres alder.
For studerende under 18 år fra lande uden for EU, som ønsker at deltage i ‘Alternance’-programmet, er der dog ikke behov for en opholdstilladelse, i modsætning til dem, der er over 18 år. 1.
Som altid vil hver praktikplads have sine egne specifikke krav, så det er en god idé at tjekke detaljerne for hver mulighed.
Det er også værd at bemærke, at arbejdsmarkedslovgivningen i Frankrig omfatter beskyttelse af unge arbejdstagere, og disse love kan påvirke de typer arbejde og de timer, der kan arbejdes af personer under 18 år.
Ja, hvis du er statsborger i et land uden for Den Europæiske Union (EU), skal du sandsynligvis have et visum for at tage på praktikophold i Frankrig.
Dette visum er normalt et studievisum eller et specifikt praktikvisum, afhængigt af din situation og praktikopholdets varighed.
Hvis du planlægger at tage en ‘Alternance’ i Frankrig, skal du have en opholdstilladelse.
For studerende over 18 år er det obligatorisk at have en opholdstilladelse.
Nogle almindeligt anvendte typer af opholdstilladelser for udenlandske studerende, der planlægger at tage en “Alternance”, omfatter opholdstilladelsen “Privatliv, familieliv”, visummet “Long-stay Student” og opholdstilladelsen af samme navn. 1.
Bemærk, at visumkravene kan variere afhængigt af din nationalitet og din specifikke situation.
Det anbefales at tjekke med det franske konsulat eller den franske ambassade i dit hjemland for at få de mest nøjagtige og opdaterede oplysninger.
For EU-borgere er der ikke behov for et visum eller en arbejdstilladelse for at tage et praktikophold eller en “Alternance” i Frankrig takket være princippet om fri bevægelighed inden for EU.1.
Selv om kendskab til fransk bestemt kan være en fordel og kan være påkrævet til visse praktikophold i Frankrig, er det ikke universelt påkrævet til alle praktikophold.
Nødvendigheden af franskkundskaber afhænger i høj grad af arbejdsområdet, de specifikke opgaver, der er involveret i praktikopholdet, og den virksomhed eller organisation, der tilbyder praktikopholdet.
I visse sektorer som international handel, teknologi eller forskning kan det være muligt at finde praktikpladser, der stort set eller udelukkende foregår på engelsk.
Dette gælder især for internationale virksomheder og organisationer, der opererer i Frankrig.
Men for praktikpladser, der kræver interaktion med lokale klienter, kunder eller offentligheden, forventes der generelt franske sprogfærdigheder.
Hvis praktikopholdet er en del af et akademisk program, kan sprogkravene desuden være bestemt af uddannelsesinstitutionen.
Det er altid en god idé at tjekke de specifikke sprogkrav i praktikbeskrivelsen eller at forhøre sig direkte hos den organisation, der tilbyder praktikopholdet.
Praktikophold i Frankrig kan vare op til 6 måneder pr. værtsorganisation og pr. undervisningsår.
Du kan finde mere information på Praktikophold: arbejdsgiverens forpligtelser.
Hvis et praktikophold varer mere end 2 måneder, har praktikanten ret til en minimumstimeløn eller “gratifikation” på 4,05 euro i 2021.
Hvis varigheden er mindre end 2 måneder, er der ikke krav om betaling.
Du kan finde flere oplysninger på Praktikophold: Arbejdsgiverens forpligtelser.
En “Convention de Stage” er en trepartsaftale, der underskrives af praktikanten, universitetet og virksomheden, og som beskriver målene for praktikopholdet og de opgaver, som praktikanten vil få tildelt.
Denne aftale specificerer også den forventede varighed, betingelser for tilladelse til fravær, lønsats, mulige fordele for praktikanten og social beskyttelse for praktikanten.
Ja, virksomheder med mindre end 20 ansatte kan maksimalt modtage 3 praktikanter på samme tid.
For virksomheder med mindst 20 ansatte må antallet af praktikanter, hvis praktikaftale er i gang i løbet af samme kalenderuge, ikke overstige 15 % af personalet. 1.
Nej, praktikanter betragtes ikke som ansatte i Frankrig.
De skal følge reglerne i deres værtsorganisation, men har ikke de samme forpligtelser som ansatte. 1.
En træningskontrakt er en blanding af træning på jobbet og klasseundervisning, som typisk varer mellem et og tre år.
Under en træningskontrakt betragtes personen som en ansat og får løn.
Der er to hovedtyper af uddannelseskontrakter i Frankrig – professionaliseringskontrakten og lærlingekontrakten.
Begge har til formål at give erhvervsuddannelse og erhvervserfaring, men de har forskellige kvalifikationskrav og egner sig til forskellige typer job.
En “Stage en Alternance” er en unik form for uddannelse i Frankrig, der involverer deltidsarbejde og deltidsstudier.
Både professionaliseringskontrakten og lærlingekontrakten falder ind under denne kategori, hvor studerende under disse kontrakter betragtes som ansatte i virksomheden og modtager en løn.
Der er hovedsageligt to typer af praktikophold i Frankrig: “Operationelle” praktikophold, som gennemføres i løbet af det akademiske år, og “funktionelle” praktikophold, som finder sted i slutningen af dine studier og nogle gange kan føre til ansættelse.
Ja, EU-borgere kan ansøge om ‘Alternance’ i Frankrig.
De behøver ikke at ansøge om en arbejdstilladelse for at lave et “Alternance” i Frankrig.
Når deres kontrakt er underskrevet med en fransk virksomhed, kan de starte deres “Alternance”, uanset om det er en professionaliseringskontrakt eller en lærlingekontrakt.
Udenlandske studerende skal have en gyldig opholdstilladelse, en midlertidig arbejdstilladelse (hvis de er over 18 år og/eller ikke er EU-borgere), en CERFA-formular udfyldt og underskrevet af deres kommende arbejdsgiver og et skolebevis fra den skole eller CFA, hvor de studerede det foregående år (for studerende fra lande uden for EU).
Det er nu arbejdsgiverens ansvar at ansøge om arbejdstilladelse online.
For at få denne tilladelse skal den studerende fremvise et gyldigt identitetsdokument, en gyldig opholdstilladelse med angivelsen “studerende”, et certifikat for registrering på en videregående uddannelse, en kontrakt om skiftevis arbejde og en CERFA udfyldt af arbejdsgiveren.
V.I.E (Volontariat International en Entreprise) er et fransk regeringsprogram, der giver virksomheder mulighed for at sende unge fagfolk mellem 18 og 28 år til udlandet for at arbejde.
Opgaverne kan vare fra 6 til 24 måneder.
V.I.E-programmet er åbent for unge fagfolk mellem 18 og 28 år, som er statsborgere i en medlemsstat i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).
De skal være ved godt helbred, have opfyldt eventuelle nationale tjenesteforpligtelser og ikke være dømt for noget kriminelt.